Angst in troebele tijden

Suzan Onstenk-Peeters • feb. 28, 2021

Hetzijn troebele tijden. Een tijd waarin het lastig is om dingen helder te zien.Toch denken veel mensen dat ze zij het zeker weten. Zij weten hoe het in elkaarzit en anderen zien het niet helder.  Politieke leiders komen met oplossingen om deze Coronacrisis het hoofd tebieden. De ene kiest voor veiligheid en laat zich leiden door angst voor watdit virus kan aanrichten. Bang om het verkeerde te doen, wordt er voor controlegekozen met als gevolg strenge maatregelen. Een andere politicus zou liever zien dat alle touwtjes worden losgelaten. Weerterug naar het oude vertrouwde. Ook geleid door angst. Een diepgewortelde angstom de vrijheid voorgoed kwijt te raken.


In mijn mindfulnesstraining leerde ik ooit dat keuzes gebaseerd op angst ervooral voor zorgen dat je in je automatisch patroon schiet. Dat je eenautomatische reactie geeft die niet altijd handig is. Dus het vergroten vanangst bij anderen, omdat jezelf bang bent, zorgt niet voor rust in desamenleving. Daarnaast leerde ik tijdens die training dat iedereen de wereld bekijkt vanuit zijeigen raamwerk (referentiekader). Wat betekent dat ik nooit precies begrijp wat jij denkt envoelt. Ik kan wel een inschatting maken van hoe jij iets beleeft. Daarnaast weten we meer niet dan wel. Het niet-weten zorgt bij mensen vaak voor een gevoel van onbehagen. We hebben liever een antwoord voor onze zorgen dan dat we erkennen dat we het even niet weten. Hoe is dat voor jou?


Ik wil oproepen tot rust enachterover leunen. Juist in deze tijden waarin politieke leiders in hunverkiezingsstrijd dingen roepen om jouw angst aan te wakkeren en vervolgensverkondigen dat zij de antwoorden voor jouw zorgen paraat hebben. Kom eens lekker zitten in een stoel. In een comfortabele houding. Volg de in-en uitademing.  Neem de tijd om de adem de ruimte te geven in je lichaam.Luister vanuit deze houding eens naar wat er nu echt door anderen wordt gezegd.Niet alleen naar de woorden, maar eerst eens naar de manier waarop ze spreken.Spreken ze gecontroleerd, snel, kalm, spontaan of ingestudeerd? Voel wat dit doetmet jouw adem. Wordt de adem kalm of versnelt de adem? Kijk dan eens naar degezichtsuitdrukking van de spreker. Wat zie je? Energie, vermoeidheid,gespannenheid, ontspanning? Wat doet dit met de adem? Luister dan naar de inhoudvan de woorden. Hoe stroomt de adem nu? Wat ervaar je verder? Hoe voelt je lijf? Gespannen, ontspannen? Hoe verloopthet denken? Snel, chaotisch, rustig? Hoe voel je je? Ervaar je angst, boosheid,verdriet, blijdschap, trots? Jouw ervaringen kunnen anders zijn dan de beperkte opties die ik hier gegeven heb. Het kan ook zijn dat wat je ervaart geen naam heeft. Dat is het helemaal prima.


Met aandacht luisteren, kan nieuwe inzichten geven. Het geeft zicht op wat joutriggert. Van welke ademstroom, lichamelijke sensatie, gedachte of emotie ga jij"aan"? Wat doe je hier vervolgens mee? Reageer je gelijk en schiet jedus in een automatisch patroon? Of laat je even bezinken wat je zojuist heeftgeraakt en kies je bewust voor een vervolgstap?

Deel deze blog:

Blog Suzan

door Suzan Onstenk-Peeters 26 mrt., 2024
Waarom werkstress niet op de werkvloer opgelost kan worden.
door Suzan Onstenk-Peeters 22 mrt., 2020
Vrijgevigheid in tijden van de Corona-crisis.
door Suzan Onstenk-Peeters 13 mrt., 2019
De oorzaak van onze overspannen maatschappij.
door Suzan Onstenk-Peeters 19 okt., 2018
Tijd maken voor mindfulness.
door Suzan Onstenk-Peeters 06 mei, 2018
Het verlangen naar stilte; de onrust en rust die de stilte kan brengen.
door Suzan Onstenk-Peeters 28 feb., 2018
Omgaan met verwachtingen en teleurstellingen.
door Suzan Onstenk-Peeters 23 okt., 2017
Wat is aandacht?
door Suzan Onstenk-Peeters 02 jun., 2017
Hoe we van jongs af aan leren haasten.
door Suzan Onstenk-Peeters 04 mei, 2017
Hoe compassie ontstaat door mindfulness.
door Suzan Onstenk-Peeters 06 apr., 2017
Haast, druk, geen tijd?
Share by: